Rente-uitkering op eeuwenoude obligaties

De Amsterdamse beurs kreeg vandaag tijdens een feestelijke gongceremonie de rente uitgekeerd op twee eeuwenoude obligaties van het voormalige waterschap Lekdijk Bovendams uit respectievelijk 1638 en 1765. De stukken van Lekdijk Bovendams behoren tot de oudst bekende nog altijd rentegevende obligaties ter wereld en staan zelfs in het Guinness Book of Records.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijlanden, de huidige rechtsopvolger van Lekdijk Bovendams, keerde in totaal een bedrag van € 381,12 uit over een periode van acht jaar (2017-2024). Aanleiding van de uitgifte van de obligaties was destijds een reeks van doorbraken van de Lekdijk Bovendams, de dijk ter hoogte van Utrecht die tot op de dag van vandaag grote delen van de Randstad beschermt tegen het water.  Zelfs hoofdstad Amsterdam hield het niet droog bij deze dijkdoorbraken.

De obligaties maken onderdeel uit van het rijke historische archief van de Amsterdamse beurs, dat wordt beheerd door Stichting Capital Amsterdam. De beurspartijen hebben het ontvangen rentebedrag (vermeerderd met een factor drie) op hun beurt geschonken aan een klein museum in het stroomgebied van de Lekdijk.

Het unieke van deze nog altijd actieve ‘rentebrieven’ is niet alleen dat ze de financiële betrouwbaarheid van Nederland symboliseren, maar vooral ook dat ze de oorsprong van de financiële kracht van ons land raken. Wetenschappers over de hele wereld zien in de eeuwige strijd tegen het water namelijk een belangrijke verklaring voor het ontstaan van de eerste aandelenbeurs in Nederland. Door de constante dreiging dat het land onder water zou lopen zijn Nederlanders gedwongen om geld achter de hand te houden en samen te werken in de strijd tegen het water. Dit vormt de basis van dat wat het beurskapitalisme in de kern is: meer bereiken door samen te werken en risico’s te delen. Niet voor niets dus dat de periodieke rente-uitkering op de Lekdijk Bovendams stukken vandaag weer gepaard ging met behoorlijk veel persaandacht.

19 september 2024